vrijdag 3 januari 2014

Preken

Als je vanaf het station Rotterdam CS rechtdoor loopt kom je langs een grote Remonstrantse kerk. Op een avond, ik ging met mijn man naar een concert in de Doelen, liep ik daar langs en zag ik daar "de buitenkansel", een stenen verhoging op de hoek van de straat, waarvandaan je mensen kunt toespreken.  Ik kon mijn enthousiasme nauwelijks onderdrukken en mijn eerste ingeving was om er op te klimmen en te gaan preken. Ik riep dan ook enthousiast uit tegen mijn man: "Daar wil ik preken!" Nu vermoed ik dat op dit tijdstip, half acht ' s avonds in de late herfst in het aardedonker, weinig mensen op mijn spontane preek af zouden komen. Maar het gevoel, daar buiten midden in Rotterdam , voor die machtige kerk te staan preken. Gewoon het Evangelie van Jezus Christus verkondigen aan iedereen die maar voorbij zou komen, fantastisch! Het Evangelie verkondigen in een kerk voelt als een jampot waar je jam in stopt. Dat past. Deksel er op en klaar. Veilig opgeborgen in de harten  van de gelovigen. Maar de jam wordt extra lekker als je het uit de pot haalt en op een boterham smeert of in de vla of yoghurt doet. Of misschien wel een spannende combinatie maakt van pindakaas met jam...... Jezus verkondigen buiten de kerk. Een kansel voor de kerk. Ja, dan heb je het als kerk begrepen volgens mij. Dan wordt het pas spannend!  De bankdirecteur op weg naar de bank, de drugsverslaafde op weg naar de Pauluskerk, de toerist op weg naar het hotel. Laat hen het goede nieuws maar horen. Gewoon lef hebben en preken voor het kerkgebouw! Waarom het geweldige nieuws in de kerk houden? We hebben toch een prima "product"? Nee, we  hebben zelfs het allerbeste! Dat wat de hele wereld nodig heeft: Gods liefde door Jezus Christus! 
Zoals altijd moest mijn man hartelijke lachen om mijn overenthousiaste neiging om te preken, pakte mijn hand nog eens stevig vast en trok me mee. "Kom we gaan naar ons concert." Het concert was overigens prachtig, maar die buitenkansel, die bleef de hele avond in mijn gedachte. Zullen we er één voor onze kerk maken? Ik wil wel preken!

4 opmerkingen:

  1. Dan heb jij zo een beetje gedacht wat paus Franciscus op de wereldjongerendagen in Brazilië tot de verzamelde jongeren zei: "Kom naar buiten (ook uit de kerken) en maak Jezus bekend in de straten." Een goei idee, evenals van die buitenkansel. Je hebt het blogplezier echt al te pakken. Is dit je eerste blog, Annemieke?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, eerste blog. Ik heb er plezier in!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk stukkie, ik voel met je mee, krijg ook de kriebels!

    BeantwoordenVerwijderen