vrijdag 21 december 2018

WFPB

"Kijk hier, ons wonder", zegt mijn fysiotherapeut tegen de stagiair. Ze wijst naar me. "Je had haar een half jaar geleden moeten zien." Wonder? Ooit hoopte ik op een wonder. Er leek geen andere weg. Dokters gaven weinig hoop op echte stappen vooruit. De laatste jaren was het vooral zorgen dat ik niet te snel en te veel achteruit ging. En nu? Een wonder?


Diëtiste


Na een heel slecht eerste half jaar van 2018, besloot ik eind augustus een diëtiste te bezoeken. Ik was de laatste twee jaar veel aangekomen door de vele soorten medicatie. Dat was één reden. Maar ik wilde ook graag eens weten of er nog nieuwe ideeën waren over voeding en reuma/neurologische aandoeningen. Helaas wist de diëtiste over dat laatste erg weinig. Ik kreeg een half a4tje tekst en daar moest ik het mee doen: Gezond eten, schijf van vijf, weinig suiker, Omega-3. Ook de reumatoloog zelf kwam niet verder dan "Ik weet niets van voeding. Gewoon gezond eten naar "de schijf van vijf". Dat is voor iedereen goed." Maar omdat ik door de diëtiste en de focus op afvallen nu toch bezig was met voeding, beet ik me vast in dit onderwerp en keek alle youtube-filmpjes die ik kon vinden. Zou bijna 30 jaar vegetarisme iets met mijn ontstekingen te maken kunnen hebben, zoals sommigen beweerden?


Geen vlees

Het grappige was, dat juist het tegendeel eerder waar leek te zijn. Geen vlees eten werd geadviseerd aan reumapatiënten. Maar ik vond meer. Ik vond twee documentaires "What the health" en "Plant pure nation". In deze documentaires komen onder andere een aantal chronisch zieke mensen aan het woord, waarvan een aantal gevallen sterk op mijn ziektebeeld lijken. Het begint met ontstekingen in de gewrichten en je krijgt de diagnose reuma en begint ontstekingsremmers en andere medicatie tegen reuma te slikken. Maar het ziektebeeld verslechtert in de loop der jaren en je krijgt meer medicatie. Er komen meer aandoeningen bij zoals schildklierproblemen en ook neurologische problemen. Medicatie stapelt zich op. En het antwoord dat ze in deze documentaire geven? Ga op zoek naar de bron van de ontstekingen, in plaats van reuma te behandelen met medicatie. De bron ligt vaak bij voeding. Ik was er nog al sceptisch over, gezien ik vergeleken met het standaarddieet van de meeste mensen heel gezond eten. Al bijna 30 jaar geen vlees. Twee stuks fruit en 200 gram groenten per dag. Ik probeerde me er altijd aan te houden. En ik had ook allergietesten gehad aan het begin van mijn ziekte, waar verder niets uitkwam.


Whole food plant based


Maar mijn nieuwsgierigheid won het van mijn scepticisme en wat had ik tenslotte te verliezen? De docu's promoten "wfpb-living" (wfpb = whole food plant based), geen dieet maar een leefstijl. Het idee is vrij simpel. Eet plantaardig (dus ook geen zuivel en eieren), eet zoveel mogelijk onbewerkt, eet geen toegevoegde suiker, olie en zout (of zo min mogelijk daarvan). Mijn voeding bestaat nu dus voor het grootste deel uit groenten, fruit, peulvruchten en graan, aangevuld met noten en zaden. Zorg daarbij voor genoeg beweging. Dat laatste was voor mij altijd lastig, omdat ik steeds ontstekingen had en pijn. En als gewrichten ontstoken zijn, hebben ze rust nodig om te helen, voordat je ze weer goed kunt belasten. En als je constant ontstekingen hebt, lukt het dus niet qua bewegen echt iets op te bouwen, meer dan elke dag een wandelingetje.
Maar het wonder geschiedde. Binnen enkele weken was ik vrij van ontstekingen en binnen twee maanden had ik met de fysiotherapeut genoeg geoefend om aan revalidatie te beginnen. Ik ging van veel soorten medicatie, naar steeds minder medicatie en ben sinds deze week vrij van medicatie (alhoewel de lange termijn natuurlijk zal moeten uitwijzen of ik zonder medicatie kan.) Ik viel 13 kilo af, begon weer conditie op te bouwen en ben voorzichtig met krachtoefeningen begonnen om mijn verzwakte gewrichten te trainen. Twee keer per week vind je me om 8.15 uur in de fitnesszaal bij de fysio en ook de andere dagen doe ik tussen de 30 minuten en anderhalf uur aan oefeningen en bewegen. Revalidatie gaat nog wel een jaar duren, maar ik ben inmiddels vijf maanden ontstekingsvrij. Hoe verder?

Of mijn zenuwen zullen genezen en ik ooit van de zenuwpijn af zal komen, weten we uiteraard nog niet. En of ik nooit meer ontstekingen zal hebben, weten we ook niet.
Dat zal ook mede-afhankelijk zijn van in welke mate ik deze levensstijl vol zal houden.
Ben ik genezen? Nee. Als ik deze levensstijl verlaat, komt het sowieso gewoon terug. Ik gebruik voeding nu als mijn medicijn. Kool, komkommer, bonen (bij wijze van spreken) in plaats van pijnstillers. Paprika's, haver en bananen in plaats van ontstekingsremmers. Het is omdenken. Niet makkelijk in deze gemaksmaatschappij, waar we snel naar pakjes en zakjes grijpen en we niet te veel tijd aan koken kwijt willen zijn. 


"Misschien moet je eens wat schrijven over voeding", zei een van de bezoekers van de inloop me. "Dit zouden andere mensen toch ook moeten horen. Misschien helpt het hen ook. Misschien kun je een blog beginnen over je vorderingen?" Ik antwoordde dat  ik het lastig vond. Ik had al gemerkt dat leefstijl en voeding voor veel mensen beladen onderwerpen zijn. Misschien wel net zo beladen als geloof en theologie. Mensen voelen zich snel aangevallen. Ik wil mensen geen schuldcomplex aanpraten of pretenderen dat dit het wondermiddel is. Ik heb zelf in de 18 jaar dat ik ziek ben, zoveel (vaak tegenstrijdige) 
adviezen gehad, dat ik er echt gek van werd. 
"Oké, ik zal erover nadenken", antwoordde ik.


Wil je meer weten?
Hier kun je nog meer informatie vinden:
Lezing over wfpb: https://www.youtube.com/watch?v=u-u4YnfcTf0
Website Forks over knives: https://www.forksoverknives.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten