vrijdag 14 augustus 2015

Tienduizend redenen

Zonsondergang

Een paar dagen geleden liep ik met mijn jongste dochtertje over het strand terwijl de zon onderging. We keken naar het schouwspel van kleuren en ik zong:
"De zon komt op, maakt de morgen wakker

mijn dag begint met een lied voor U.
Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen,
laat mij nog zingen als de avond valt."
Een lied dat velen die dit lezen waarschijnlijk graag zingen en ook ik heb het ontelbare malen eerder gezongen, maar misschien was dit wel de eerste keer dat tot me doordrong wat ik eigenlijk zong.
Onderzoeken

De weken hieraan voorafgaand had ik velen malen in het ziekenhuis gezeten. Hoewel ik al vele jaren reuma heb en ik goede en slechte tijden heb, was het afgelopen half jaar een afschuwelijk slechte tijd. Ik werd (en word) soms gek van de pijn. Het duurde een tijd voordat de arts mijn noodroep serieus nam, tenslotte heb je met reuma vaak pijn. Uiteindelijk, na een wirwar van poli's bezoeken en allerhande onderzoeken, bleek het zenuwpijn: ja, er is iets goed mis. Lange lijsten met (zeldzame) ziekten doken op en vele buisjes bloed en onderzoeken volgden. Ik zit nog middenin onderzoeken als ik dit schrijf. Wat gaat er nu komen? Niemand weet het.

"Mijn dag begint met een lied voor U" Ja, hoe makkelijk is het te zingen als de dag vrolijk begint en de toekomst je toelacht. Mijn dag begint overigens de laatste maanden zeer vermoeid en met veel pijn. Ik verzeker je, het is dan al een stuk lastiger vrolijk te zingen. Maar zal ik nog zingen als de avond valt? Die vraag overviel me. Net als die zin die in het tweede couplet volgt: "Van al uw goedheid wil ik blijven zingen". Hoe lichtvaardig zingen we deze teksten vaak. En hoe betekenisvol worden ze in zware dagen. Wat is Gods goedheid als je zoveel pijn hebt? Zou ik kunnen blijven zingen tot de avond valt? Zelfs als ik de rest van leven door moet met deze pijn?

Amen-halleluja

De laatste tijd betrap ik mezelf op een lichte afkeer van het "amen-halleluja-geloof", zoals ik dat noem. Het geloof waarin alles blij en goed moet zijn. En vat dat niet persoonlijk op, als dat de manier is waarop jij wilt geloven. Ik denk dat mijn afkeer alles te maken heeft met de fase waar ik in zit. Ik lig even niet in groene weiden, maar verkeer in dat donkere dal. En amen en halleluja liggen daar nu eenmaal wat minder makkelijk op de tong dan in de groene weiden. In het donkere dal is het vooral stil. En ik heb al vaker gezegd, het is er niet afschrikwekkend stil. Misschien dat anderen dat wel zo ervaren, maar ik niet. Het is zelfs wel een aangename stilte soms. Het is in die stilte dat je na gaat denken over het leven, over je geloof en over teksten als deze. Wat betekenen ze voor me. Hoe diep is mijn geloof? Sta ik vast op de rots of blaast de storm me omver? Zit Gods goedheid in gezond zijn of gaat het dieper? Wat is echt belangrijk in het leven? Ik schreef het vandaag aan een vriend: "Ja, ik ga door dat dal van diepe duisternis. En weet je, ik ben nog nooit zo overtuigd geweest van Gods bestaan als op dit moment. Hij belooft ons niet alleen groene weiden, maar wel dat Hij er zijn zal in het dal van diepe duisternis. En Hij is er. Neem dat van mij aan, Hij is er. Maar misschien niet zoals jij en ik gehoopt hadden. Het is anders. Maar veel groter, veel dieper, veel omvattender. Misschien wel ruwer, ongepolijster, op een manier die voor ons te verheven is." Nee, het is niet stil in het dal. Het is het zachte spreken van God, in de koele bries, Zijn aanwezigheid, die voor mij zo voelbaar is op dit moment. Ben ik bang? Ja. Maak ik me zorgen? Ja. Ik zal me niet groter of vromer voordoen dan ik ben. Maar Hij is er, soms dwars door mijn tranen heen. En in alle onrust van deze tijd, alle onzekerheid, is het juist die stilte die me verkwikt. Niet opgepoetste vrolijkheid, maar het stille alleen-zijn met God. In eerlijkheid. Echtheid. De momenten waar ik gewoon mezelf kan zijn en zeggen: "Heer, ik ben bang, maar ik weet wel dat U er bent en roep het uit naar U" Juist in de momenten van tranen en pijn. De momenten dat ik me afvraag of ik het leven nog wel aankan. Juist dan. 

Schelp

Mijn meisje kwam met een mooie schelp aangelopen. "Mam, kijk eens", riep ze terwijl ze aan mijn hand trok. Ik stopte even met zingen. "Heel mooi", antwoordde ik met een kleine glimlach. Ze keek me aan: "Mam, ik zorg voor jou, hè, dat weet je toch?"  "Ja", zei ik, "dat weet ik en dat doe je geweldig". En hand in hand liepen we zingend verder, genietend van de zachte zeewind: "Van al Uw goedheid wil ik blijven zingen tienduizend redenen tot dankbaarheid."

Hier kun je het lied beluisteren.2 opmerkingen:

  1. Lieverd, ik heb bewondering voor jou!
    Ik bid ook voor jou en je gezin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor je openheid en kwetsbaarheid. Veel sterkte toegewenst.

    BeantwoordenVerwijderen