vrijdag 26 mei 2017

Richard Rohr: Salvation (redding)


Vanmiddag keek ik dit boeiende filmpje van Richard Rohr over “salvation” (redding). Kijk het even als je tijd hebt. Hieronder een kort uittreksel van Rohrs verhaal.Extern en intern gedrag

Een groot deel van onze beschaving is gebouwd op extern gedrag: prestaties, etiketten, je externe identiteit, hoe mensen naar je kijken, je titels en de rollen die je vervult. Er waren in de geschiedenis maar weinig mensen die zich richtten op het interne, maar er waren er wel een aantal. Jezus was er één van. Dat was bijzonder. Hij lag eigenlijk z’n 2000 jaar voor op bijvoorbeeld Freud en Jung die de psychologie van het bewustzijn op de kaart zetten. bij Jezus gaat het om het bewustzijn, om innerlijke motivatie en intenties. Waarom blijf je de buitenkant van de schalen schoonmaken in plaats van de binnenkant? Hij zegt het op verschillende plaatsen in de Bijbel, bijvoorbeeld in Mathheüs 23: 25,26: ”Wee u, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, want u reinigt de buitenkant van de drinkbeker en van de schotel, maar vanbinnen zijn ze vol van roofzucht en onmatigheid. Blinde Farizeeër, reinig eerst de binnenkant van de drinkbeker en de schotel, zodat ook de buitenkant daarvan rein wordt.”

Kritisch kijken naar je eigen denken

Om de Bijbel en Jezus boodschap van redding te kunnen lezen en verstaan, heb je eerst zelfkennis nodig. Je moet eerst kritisch kunnen reflecteren op je eigen denken. Als je de Bijbel in handen geeft van mensen die niet kritisch kunnen kijken naar hun eigen denken, dan dreigt er gevaar. En dit is wat er gebeurt. Dat noemen we fundamentalisme. Deze houden geen rekening met de context waarin Jezus leeft en denkt. Als je jezelf niet kent, kun je God ook niet kennen, dan creëer je God naar je eigen beeld. In Zwitserland lijkt God bijvoorbeeld op een bankier, in Duitsland op een politie-agent en in Amerika op een zakenman. Neem de Amerikaanse zakenman-God: De mensen creëren een deal met Hem. De reddings-theorieën die Amerika gecreëerd heeft zijn gebaseerd op transacties. Ik geef en ik krijg. Als ik de juiste woorden spreek, krijg ik het juiste cadeau. Het gaat niet om een “love affair”, om een liefdesrelatie, vallen in de handen van de Levende God. Helaas is het gevolg daarvan ook dat mensen heel exclusief gaan denken en andere mensen buitensluiten. Sommige groepen zijn erg anti homo’s of anti vrouwen of anti zwarten. De wereld heeft hier geen tijd meer voor. Het is een lager niveau van bewustzijn. Als dit “redding” is, dan is Gods overwinning niet zo groot. Aan de hand van deze transactie-criteria zijn er veel meer mensen niet gered, dan wel gered. God houdt dan maar heel weinig van mensen. Er worden er veel meer buitengesloten dan inbegrepen. De meeste mensen die God geschapen heeft zijn dan voorbestemd voor de hel en worden eeuwig buitengesloten en weggeworpen. Is dat echt het beste dat God kan doen? We zingen “How great is our God”. Maar die God waarvan je zingt, is dan niet echt heel groot. Hij verliest 99.9% van zijn schepselen en ze verdwijnen in de hel. Is dat een God van liefde? Nee, dat is een straffende, zelfzuchtige god, een god die geen genade, vergeving , bevrijding en genezing heeft en geeft. Het is een verliezende god.

Wat is salvation/redding?


Wat is die “redding” dan wel? Als je naar het Oude Testament kijkt, zie je dat Gods woorden vrijwel altijd tot hele volken, of groepen, tot een groter geheel gesproken worden. God redt de geschiedenis, aldus Rohr. Het volk Israël, of delen ervan, zijn ontrouw aan God, maar God is trouw. Verbond na verbond wordt gebroken, maar God blijft trouw. Dat is het patroon door de hele geschiedenis van het Oude Testament. En dat is het patroon van het Nieuwe Verbond. God gaat ons allemaal redden, ondanks onszelf. Geen uitzonderingen. Van de paus tot de president, van de prinses tot de boer. Het enige verschil in redding is niet of je gered wordt, maar wanneer je gered wordt. Als de mensen dat maar eens gingen begrijpen. De vraag is wanneer. Hoe snel wil jij van Gods liefde gaan genieten? Hoe snel wil je van Zijn genade gaan genieten? Jij en ik kunnen er nu van gaan genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten